Overzicht van het onderwerp

  • E-learning mantelzorg

    Toelichting
    Deze e-learning gaat over naasten die mantelzorg verlenen aan iemand in de palliatieve fase. Als zorgprofessional, student of vrijwilliger krijg je op basisniveau in ongeveer 60 minuten een introductie in het thema:

    1. Eerst leer je begrijpen wat mantelzorg is;
    2. daarna ga je je verplaatsen in naasten, via verhalen;
    3. en tot slot leer je afstemmen op hun behoeften.


    In alle onderdelen word je telkens doorverwezen naar organisaties, handige websites of praktische tools - voor jezelf óf om een naaste naar door te verwijzen. Let op: bij elk scherm moet je zorgen dat je alle opdrachten hebt gedaan, geluisterd of aangeklikt, anders kun je niet verder.

    Toevoeging voor docenten en trainers 
    Deze e-learning is bedoeld als introductie. Voor meer verdieping, reflectie en praktische toepassing is het mooi als deze e-learning gekoppeld wordt aan een fysieke onderwijsbijeenkomst of workshop, aan te vragen via Carend of zelf te verzorgen. Daarin kan het thema verder worden verdiept. Zo kun je samen met (toekomstige) professionals/vrijwilligers in gesprek over hoe zij meer aandacht kunnen hebben voor naasten en nabestaanden. 

  • Overzicht van handige websites en tools

    In onderstaand pdf-document vind je allerlei verwijzingen op een rij naar informatieve websites en handige handvatten rondom de beleving en de ondersteuning van naasten en nabestaanden in de palliatieve zorg. Het is ingedeelde in drie delen:

    1. Tools & tips voor zorgprofessionals, studenten of vrijwilligers
    2. Tools & tips voor partners, familieleden of andere naastbetrokkenen of nabestaanden van mensen in de palliatieve fase
    3. Doorklikken naar diverse bronnen ter verdieping of verbreding van je kennis 

     

    De inhoud van dit document hangt samen met de e-learning 'Mantelzorg in de palliatieve fase', maar krijgt regelmatig een update. Dank aan iedereen die suggesties heeft gedaan voor de inhoud! Natuurlijk is er altijd méér. Klopt er iets niet, mis je thema's of belangrijke websites? Laat het ons weten via mantelzorg@carend.nl

  • Stripboek 'Naasten' en onderzoeksproject

    De fictieve verhalen van Eva en Geert in de e-learning komen voort uit de graphic novel ‘Naasten’ (2019). Dit is een stripboek met twee verhaallijnen, gebaseerd op interviewonderzoek naar mantelzorgervaringen in een palliatieve thuissituatie. Meer informatie over het boek, het achterliggende ZonMw-onderzoeksproject bij Radboudumc en de gepubliceerde wetenschappelijke artikelen vind je op onderstaande webpagina. Het stripboek is te koop via boekhandels of uitgeverij Oogachtend.

  • Oog voor Naasten & Nabestaanden

    Op onderstaande webpagina vind je de materialen van de Oog voor Naasten en Nabestaanden-methodiek. Deze methodiek is bedoeld om zorgverleners te ondersteunen bij het structureel zorgen voor naasten en nabestaanden van patiënten met levensbedreigende aandoeningen. De methodiek bevat materialen voor zorgorganisaties, zorgverleners en naasten - zoals brochures, filmpjes, posters, een werkboek en trainingsmateriaal. Ook bevat de website informatie over o.a. de randvoorwaarden en de ondersteuningsmogelijkheden voor organisaties die een verbetertraject rond dit thema willen starten.